Dijagnosticiranje raka endometrija


Dijagnosticiranje raka endometrija

U pretrage i postupke za dijagnosticiranje rak endometrija spadaju:

  • Pregled da se utvrde nenormalnosti - Tijekom pregleda zdjelice, liječnik će pažljivo pregledati vanjski dio vaših genitalija (stidnicu), a zatim će umetnuti dva prsta jedne ruke u vašu rodnicu i istovremeno drugom rukom pritisnuti donji dio trbuha kako bi opipao maternicu i jajnike. Liječnik će također u rodnicu staviti instrument koji se zove spekulum. Spekulum širi rodnicu pa liječnik može vidjeti rodnicu i grlić maternice i moguće nenormalnosti na njima.
  • Primjena ultrazvučnih valova da se dobije slika maternice - Liječnik može preporučiti pregled transvaginalnim ultrazvukom kako bi provjerio debljinu i sastav endometrija te na taj način isključio druga stanja. U tom postupku, u rodnicu se umetne sonda (pretvornik). Pretvornik koristi zvučne valove da stvori sliku maternice na zaslonu aparata. Liječnik tako lakše uočava nenormalnosti na sluznici maternice.
  • Primjena histeroskopa za pregled endometrija - Tijekom histeroskopije liječnik umeće tanku, savitljivu cijev sa lampicom (histeroskop) kroz rodnicu i grlić maternice u maternicu. Leća na histeroskopu omogućava liječniku da pregleda unutrašnjost maternice i endometrij.
  • Uzimanje uzorka tkiva za pretragu (biopsija) - Da se uzme uzorak stanica iz unutrašnjosti maternice morat ćete obaviti biopsiju endometrija. To znači da će vam uzeti malo tkiva sluznice maternice i poslati ga na laboratorijsku analizu. To može obaviti vaš liječnik u ambulanti i zato obično nije potrebna anestezija.
  • Uzimanje tkiva kirurškim zahvatom - Ako se tijekom biopsije ne može uzeti dovoljno tkiva ili ako su rezultati biopsije nejasni, izvršit će se postupak koji se zove širenje i struganje. Tijekom tog postupka, ostruže se tkivo sluznice maternice i pregleda pod mikroskopom da se provjeri prisutnost stanica raka. Postupak se obično radi u općoj anesteziji, pa ćete tijekom postupka biti bez svijesti.

Ako se pronađe rak endometrija, uputit će vas specijalisti za ginekološku onkologiju, liječniku koji je specijalist za liječenje karcinoma ženskog reproduktivnog sustava.

Zadnja izmjena: 07.04.2011.