Čimbenici rizika za rak endometrija


Čimbenici rizika za rak endometrija

Čimbenici koji povećavaju rizik od pojave raka endometrija su sljedeći:

  • Promjene u ravnoteži ženskih hormona u tijelu - Vaši jajnici proizvode dva glavna ženska hormona, estrogen i progesteron. Kolebanja u ravnoteži ovih hormona mogu izazvati promjene u endometriju. Bolest ili stanje koje povećava količinu estrogena, ali ne i razinu progesterona u vašem tijelu, može povećati rizik od pojave raka endometrija. Tu na primjer spadaju, neredovite ovulacije koje se mogu pojaviti u žena sa sindromom policističnih jajnika, pretilost i šećerna bolest. Uzimanje hormona koji sadržavaju estrogen, ali ne i sintetičku verziju progesterona (progestin), nakon menopauze, povećava rizik od raka endometrija. Rijetka vrsta tumora jajnika koji izlučuje estrogen može također povećati rizik od raka endometrija
  • Više godina menstruacijskog krvarenja - Ako se mjesečnica pojavila u ranijoj dobi, prije navršene 12. godine, ili ako je menopauza nastupila kasnije, rizik od raka endometrija biti će povećan. Što ste više mjesečnica imali to je vaš endometrij bio više izložen utjecaju estrogena.
  • Ako niste nikada bili trudni - Žene koje nikada nisu bile trudne imaju veći rizik od raka endometrija nego žene koje su bile trudne barem jedanput.
  • Starija dob - Kako starite tako se povećava i rizik od raka endometrija. Većina slučajeva raka endometrija javlja se u starijih žena koje su prošle menopauzu.
  • Hormonska terapija za rak dojki - Žene s rakom dojke koje uzimaju hormonski lijek tamoksifen imaju veći rizik od raka endometrija. Za većinu žena, korist od tamoksifena je veća nego mali rizik od pojave raka endometrija.
  • Nasljedni nepolipozni kolorektalni karcinom - Nasljedni nepolipozni kolorektalni karcinom (HNPCC) je sindrom koji povećava rizik od raka debelog crijeva i drugih karcinoma, uključujući i raka endometrija. HNPCC se javlja zbog mutacije gena koja se prenosi s roditelja na djecu. Ako je kod člana obitelji dijagnosticiran HNPCC, razmotrite rizik od genetičkog sindroma s vašim liječnikom. Ako vam je dijagnosticiran HNPCC, zatražite da vas liječnik pošalje na neophodne dijagnostičke pretrage.

Zadnja izmjena: 22.08.2019.