Prevencija raka endometrija


Prevencija raka endometrija

Kako bi smanjili rizik od raka endometrija, možda ćete poželjeti:

  • Porazgovarati s liječnikom o rizicima hormonske terapije nakon menopauze - Ako razmišljate o primjeni hormonske nadomjesne terapije kako bi umanjili simptome menopauze, porazgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim rizicima i koristima od te terapije. Nadomještanje samo estrogena u menopauzi može povećati rizik od raka endometrija. Uzimanje kombinacije estrogena i progestina može smanjiti taj rizik. Hormonska terapija nosi i druge rizike kao što je moguće povećanje rizika od raka dojki. Stoga s liječnikom treba odvagnuti moguće koristi i rizike.
  • Razmislite o uzimanju kotracepcijskih tableta - Primjena oralnih kontraceptiva tijekom jedne godine može smanjiti rizik od raka endometrija. Smatra se da smanjeni rizik traje i nekoliko godina nakon što prestanete uzimati oralne kontraceptive. Međutim, oralni kontraceptivi mogu imati nuspojave stoga s liječnikom treba odvagnuti moguće koristi i rizike.
  • Održavajte zdravu težinu - Pretilost povećava rizik od raka endometrija stoga nastojite postići i održavati zdravu tjelesnu težinu. Ako morate izgubiti na težini, povećajte fizičku aktivnost i smanjite broj kalorija koje unosite hranom.
  • Vježbajte većinu dana u tjednu - Neka vam fizička aktivnost postane dnevna rutina. Nastojite vježbati 30 minuta većinu dana u tjednu. Ako možete vježbati i češće, tim bolje.

Zadnja izmjena: 22.08.2019.