Liječenje raka endometrija


Liječenje raka endometrija

Liječenje raka endometrija ovisi o značajkama raka kao što je stadij, vašem općem zdravstvenom stanju i vašim preferencijama.

Kirurški zahvat

Kod većine žena s rakom endometrija preporuča se odstranjivanje maternice. Kod većine žena kirurški se odstranjuje maternica (histerektomija), a odstranjuju se i jajovodi i jajnici (salpingo-ooforektomija). Nakon histerektomije više nećete moći zanijeti, a ako su vam odstranjeni jajnici, nastupit će menopauza (ako već nije nastupila).

Tijekom kirurškog zahvata, kirurg će pregledati područje oko maternice da ustanovi je li se rak proširio. Kirurg može odstraniti i limfne čvorove i poslati ih na testiranje. To pomaže pri utvrđivanju stadija raka.

abdominalna histerektomija

abdominalna histerektomija

Terapija zračenjem

Kod zračenja, snažne energetske zrake, kao što su X-zrake, uništavaju stanice raka. U nekim slučajevima liječnik će preporučiti zračenje da se smanji rizik od ponovne pojave raka nakon operacije. Ako niste dovoljno zdravi da bi podnijeli operaciju, možete pokušati samo sa terapijom zračenjem. U žena s uznapredovalim rakom endometrija, terapija zračenjem pomaže pri ublažavanju bolova.

Terapija zračenjem može biti:

  • Zračenje aparatom koji se nalazi izvan vašeg tijela – tijekom tog postupka ležite na stolu, a aparat usmjerava zračenje na određeni dio tijela.
  • Zračenje aparatom koji se nalazi unutar vašeg tijela - unutarnje zračenje ili brahiterapija znači da vam se u rodnicu na kratko vrijem stavlja mali aparat koji zrači, npr. nešto poput kuglica, žica ili valjka.

Hormonska terapija

Hormonska terapija podrazumijeva uzimanje lijekova koji utječu na razinu hormona u vašem tijelu. Hormonska terapija predstavlja opciju ako imate uznapredovali rak endometrija koji se proširio izvan maternice. Mogućnosti su sljedeće:

  • Lijekovi koji povećavaju količinu progesterona u tijelu - Sintetički progestin, jedan oblik hormona progesterona, može pomoći da se zaustavi rast stanica raka endometrija.
  • Lijekovi koji smanjuju količinu estrogena u tijelu - Lijekovi za hormonsku terapiju mogu sniziti razinu estrogena u tijelu ili smanjiti raspoloživost estrogena u tijelu. Stanice raka endometrija čiji rast ovisi o estrogenu mogu zbog djelovanja lijeka odumrijeti.

Kemoterapija

U kemoterapiji se može primijeniti jedan lijek ili se može kombinirati više lijekova. Kemoterapija se može primijeniti u tabletama (oralno) ili kroz venu (intravenozno). Kemoterapija može biti opcija za žene s uznapredovalim rakom endometrija koji se proširio izvan maternice. Ti lijekovi ulaze u krvotok i putuju kroz tijelo uništavajući stanice raka.

Zadnja izmjena: 22.08.2019.