Građani koji su obučeni za postupak oživljavanja svakog sata mogu nekome spasiti život


Građani koji su obučeni za postupak oživljavanja svakog sata mogu nekome spasiti život

Zaklada "Hrvatska kuća srca" u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije "Oživi me" ovog vikenda provela je edukaciju o kardiopulmonalnom oživljavanju za djelatnike Zagreb parkinga i Zagrebačkih ljekarni.

Svi zainteresirani građani koji se žele priključiti akciji "Oživi me" i educirati o postupku oživljavanja mogu se već danas prijaviti za besplatne radionice u Zakladi "Hrvatska kuća srca" koje će se održati 6. travnja, 13. travnja, 4. svibnja i 25. svibnja, na linku www.ozivi.me/prijava.

Inače, čak 80% iznenadnih srčanih zastoja događa se izvan bolnice, obzirom kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je educirati što više građana o postupku kardiopulmonalnog oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv, tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima te za nekoliko minuta dolazi do smrti.

Djelatnici Zagreb parkinga i djelatnici Zagrebačkih ljekarni na edukativnim radionicama  imali su priliku naučiti kako prepoznati srčani zastoj, pravilno pozvati hitnu medicinsku pomoć, provoditi vanjsku masažu srca s umjetnim disanjem te druge važne postupke za spašavanje ljudskog života. S obzirom da veliki dio dana djelatnici Zagreb parkinga i Zagrebačkih ljekarni provode u kontaktu s građanima, sada će biti u prilici i nekome spasiti život. Za stečeno znanje polaznici su dobili i diplomu "Oživi me".

"Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju "Oživi me" još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama preko 4.500 osoba ima znanja o osnovnim postupcima oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba", istaknula je dr. Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Valja spomenuti, da u Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Rana reanimacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći. 

Izvor:
Zaklada "Hrvatska kuća srca"