Građani naučili spasiti život jednostavnim postupcima oživljavanja


Građani naučili spasiti život jednostavnim postupcima oživljavanja

U sklopu edukativne kampanje "Oživi me" jučer je u Zakladi "Hrvatska kuća srca" održana prva besplatna edukativna radionica za građane na kojoj su svi zainteresirani mogli naučiti postupak oživljavanja. Radionici su se pridružili i košarkaši Cibone Karlo Uljarević i Mate Mandić kako bi upozorili na to da su nažalost upravo profesionalni sportaši jedna od rizičnih skupina kod kojih se pojavljuje srčani zastoji.

"Drago nam je što kao sportaši možemo podržati ovu vrijednu akciju i sudjelovati na edukativnoj radionici koja će pomoći širenju svijesti o tome kako prepoznati srčane zastoje i kako naučiti jednostavne korake koji nekome mogu spasiti život. Budući da i kod sportaša postoji rizik od zastoja srca, važno je da svi naučimo osnovne tehnike oživljavanja kako bismo navrijeme pružili pomoć onome kome je to potrebno", izjavio je Mate Mandić, košarkaš KK Cibona.

Koordinatorica kampanje "Oživi me", dr. Ivana Portolan Pajić, istaknula je koliko je važno da što veći broj građana svih uzrasta prođe edukaciju. "Kampanja "Oživi me" traje više od dvije godine, pri čemu smo kroz razne javnozdravstvene akcije, edukacije i radionice više od 2.000 građana podučili oživljavanju. Ta nas brojka nikako ne zadovoljava pa bismo željeli što više građana uključiti u akciju, a krajnji nam je cilj da postupak oživljavanja uđe u obrazovni kurikulum kako bi ga djeca poznavala već od malih nogu i kako bismo smanjili visoki postotak smrtnosti od srčanog zastoja. Nedopustivo je da u Hrvatskoj svakih sat vremena jedna osoba umre od srčanog zastoja, ali za promijene je potrebna podrška institucija i cijele zajednice“, rekla je dr. Portolan Pajić.

Inače, u sklopu kampanje Zaklada školama grada Zagreba daruje i 20 lutaka za oživljavanje.

"Izuzetno je važno da što više građana, posebno mladih, stekne vještinu prepoznavanja i pružanja prve pomoći kod srčanog zastoja. Tako će biti spremi priskočiti u pomoć obitelji, prijateljima i sugrađanima", rekao je Upravitelj Zaklade akademik Davor Miličić.

Svi zainteresirani građani mogu se i dalje prijaviti putem linka http://ozivi.me/prijava/ na jednu od sljedećih edukativnih radionica koje će se održati 5.11., 19.11., 3.12. i 17.12.2016. te steći znanja i vještine koje su od velikog značaja i time spasiti ono najdragocjenije.

ozivi-me-2
ozivi-me-3

Izvor:
Zaklada Hrvatska kuća srca