Grčki jogurt nakon vježbanja smanjuje upalu više od ugljikohidrata

Mladići koji su jeli grčki jogurt nakon treninga pokazuju niže razine upale od onih koji su konzumirali puding od ugljikohidrata, što ističe moć fermentiranih mliječnih proizvoda u oporavku, ističu rezultati nove studije.
Inače, prehrana nakon vježbanja igra ključnu ulogu u oporavku i maksimiziranju koristi od treninga. Dugotrajni trening vježbanjem smanjuje upalne citokine poput faktora tumorske nekroze alfa (TNF-α) i interleukina (IL)-6, iako ih akutni napadi mogu privremeno povisiti. Vrsta prehrane koja se konzumira nakon treninga može pojačati te koristi.
Mliječni proizvodi izvrsni su dodaci prehrani nakon treninga zbog sadržaja ugljikohidrata, proteina i elektrolita. Također imaju protuupalne i antioksidativne sastojke te su povezani s nižim markerima upale poput C-reaktivnog proteina (CRP).
Ovo istraživanje je pokazalo da trening vježbanja pruža protuupalne koristi, značajno smanjujući IL-1β i pokazujući kratkoročno povećanje u 1. tjednu koje se vratilo na početnu vrijednost do 12. tjedna. Konzumacija grčkog jogurta pojačala je te koristi snižavanjem IL-6 i sprječavanjem povećanja TNF-α i omjera TNF-α/IL-10 uočenog kod pudinga od ugljikohidrata. U budućnosti bi trebalo provesti više istraživanja kako bi se razumjeli ključni prediktori promjena upalnih markera, uz vježbanje i prehranu.
Izvor:
Nutrients