Grelin može povećati kapacitet srčane pumpe kod pacijenata sa zatajivanjem srca


Grelin može povećati kapacitet srčane pumpe kod pacijenata sa zatajivanjem srca

Istraživanje koje su proveli švedski znanstvenici pokazalo je da hormon gladi grelin može povećati kapacitet srčane pumpe kod pacijenata sa zatajivanjem srca.

Inače, milijuni ljudi diljem svijeta žive sa zatajivanjem srca, stanjem u kojem je smanjena pumpna funkcija srca, nakon infarkta miokarda ili angine pektoris. Kod zatajenja srca, srčani mišić je oslabljen, ostavljajući srce nesposobnim pumpati količinu krvi potrebnu za opskrbu tijela dovoljnom količinom kisika i hranjivih tvari. Dostupni su tretmani koji usporavaju napredovanje bolesti, ali ne postoje metode koje izravno povećavaju funkciju pumpe srca. Zatajenje srca je najčešći uzrok hospitalizacije u starijih osoba i povezano je s lošom kvalitetom života i visokom smrtnošću.

Grelin je endogeni hormon kojeg proizvode enteroendokrine stanice gastrointestinalnog trakta, koji ima mnogo receptora raspoređenih u tkivima srčanog mišića. Povećava apetit i potiče oslobađanje hormona rasta. Znanstvenici vjeruju da su njegovi receptori obećavajuća meta za poboljšanje rada pumpe srca.

Izvor:
European Heart Journal