Hrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od razvoja polipa debelog crijeva


Hrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od razvoja polipa debelog crijeva

Studija provedena na 2.818 ispitanika pokazala je da su osobe koje jedu mahunarke, smeđu rižu, kuhano zeleno povrće te sušeno voće izložene manjem riziku od razvoja polipa debelog crijeva. 

Tako je rizik od polipa debelog crijeva 40 posto niži za osobe koje barem jednom tjedno jedu smeđu rižu, a 33 posto niži za osobe koje jedu mahunarke (npr. grah, grašak i leću) najmanje tri puta tjedno.

Konzumiranje sušenog voća tri ili više puta tjedno, u usporedbi s manje od jednom tjedno, povezano je s 26 posto manjim rizikom. Dok je konzumiranje kuhanog zelenog povrća jednom ili više puta tijekom dana, nasuprot manje od pet puta tjedno, povezano s 24 posto manjim rizikom od polipa debelog crijeva.

Jednako tako, znanstvenici ističu da se smanjenjem rizika od polipa debelog crijeva, smanjuje i rizik od raka debelog crijeva.

Mahunarke, sušeno voće i smeđa riža bogati su vlaknima čije konzumiranje smanjuje rizik od nakupljanja kancerogena, dok konzumiranje povrća iz roda krstašica (brokule, prokulice, cvjetače, korabice, kelja i kupusa) koje sadrži detoksifikacijske spojeve može dodatno poboljšati zaštitnu funkciju, ističu znanstvenici.

Inače, većina polipa je asimptomatska ili su smetnje nespecifične (nadutost, neodređena bolnost, proljevi). Zbog toga polipi ostaju neotkriveni do pojave komplikacija poput krvarenja ili crijevne opstrukcije.

Polipi debelog crijeva često se otkrivaju slučajno, tijekom kolonoskopije, koja je indicirana ili kao dijagnostička metoda probira za kolorektalni karcinom ili zbog neke druge indikacije. Za potpuni uvid u stanje cjelokupnog debelog crijeva potrebno je vrlo pomno pregledati cijelo debelo crijevo, tj. učiniti totalnu kolonoskopiju.

Izvor:
Nutrition and Cancer