Hrvatice bolje informirane o kontracepciji


Hrvatice bolje informirane o kontracepciji

Prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer, predstojnik Katedre za seksologiju Odsjeka za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta i doc. dr. sc. Dinka Pavičić – Baldani sa Zavoda za humanu reprodukciju i Klinike za ženske bolesti i porode Petrova predstavili su rezultate istraživanja seksualnih navika i stavova spram kontracepciji, koje je povodom obilježavanja 50. godina kontracepcijske pilule provela tvrtka Bayer Schering Pharma na uzorku od 1.000 žena u dobi od 18 do 35 godina starosti u Hrvatskoj.

Ususret proslavi 50. godišnjice od stavljanja na tržište kontracepcijske tablete, pilula je dobila mnoga značajna priznanja – ugledni britanski časopis "Chemist+Druggis" kontracepcijsku pilulu proglasio je najvećim farmaceutskim izumom u posljednjih 150 godina, gdje je ona pobijedila u vrlo snažnoj konkurenciji izuma poput penicilina. Da je kontracepcijska pilula bila najznačajnije medicinsko postignuće prošlog stoljeća smatra i više od polovice ispitanih Amerikanaca u anketi koja je provedena za američki kanal CBS.

"Premda pilula svakako nije stvorila kulturu suvremenog individualizma, prinos je hormonalne kontracepcije njezinom razvoju neosporan i nezaobilazan. Hormonalna je kontracepcija generacijama mladih ženama omogućila osvajanje prostora slobode i obodrila istraživanje vlastite seksualnosti. Omogućujući im kontrolu nad reproduktivnim organima, nova je kontracepcija otvorila prostor ženskoj neovisnosti", rekao je prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer te dodao kako je izum kontracepcijske pilule po prvi put u povijesti, omogućio sigurno i potpuno razdvajanje seksualnosti kao užitka od seksualnosti kao čina prokreacije.

Rezultati ankete koju je za Bayer Schering Pharmu provela agencija Ipsos Puls pokazuju kako je čak 78 posto žena zadovoljno svojim seksualnim životom, dok istovremeno 35 posto njih ne koristi nikakvu kontracepcijsku metodu. Što se tiče kontracepcijskih metoda Hrvatice trenutno koriste kondome(30 posto), kontracepcijske pilule (16 posto) i prekinuti snošaj (12 posto).

Prvi seksualni odnos Hrvatice će imati s prosječno 18 godina, a do sada su prosječno imale 3,5 partnera i 7 spolnih odnosa u posljednjih mjesec dana. Čak 11 posto žena odgovorilo je da je imalo spontani, a 6 posto namjerni prekid trudnoće.

Da Hrvatice nemaju problema sa svojom seksualnošću dokazuju i tvrdnje kako je način na koji doživljavaju svoju seksualnost izrazito pozitivan (odgovorilo 83 posto) te da se dobro osjećaju u svojoj "seksualnoj koži" (odgovorilo 77 posto). Suglasne su kako bi trebalo uvesti seksualni odgoj i edukaciju u hrvatske škole (smatra 82 posto žena).

Doc. dr. sc. Dinka Pavičić – Baldani ustvrdila je kako su napravljeni značajni pomaci u odnosu na 2006. godinu, kada je u Hrvatskoj provedeno slično istraživanje, te da su žene danas bolje informirane o kontracepciji. Dok su ženama 2006. godine glavni izvor informiranja o kontracepciji bile prijateljice i časopisi, danas su to ginekolozi.

"Možemo primijetiti da su mnogi mitovi raspršeni poglavito oni koji se tiču utjecaja hormonskih kontraceptiva na tjelesnu težinu i kasniju plodnost. No, žene jos uvijek smatraju da je nakon dužeg uzimanja kontracepcijskih tableta potrebno učiniti stanku u korištenju što je medicinski neopravdano, jer se upravo u tom periodu pauze najviše događaju neplanirane trudnoće. Također, veliki broj žena ne zna za najveću prednost kontracepcijskih tableta a to je smanjenje učestalosti karcinoma jajnika i sluznice maternice", rekla je doc. dr. sc. Dinka Pavičić – Baldani te dodala kako je zanimljivo primijetiti da 2006. godine velika većina žena nije znala niti jednu dodatnu prednost kontracepcijskih tableta, dok je danas veliki broj upućen u dobrobiti glede regulacije ciklusa, smanjivanja predmenstrualnih tegoba i pozitivnog učinka na akne.

"Pravilnom edukacijom kako žena tako i liječnika moguće je izabrati najkvalitetniju kontracepciju za svaku pojedinu osobu i na taj način smanjiti broj neželjenih trudnoća, te omogućiti rađanje zdravog i željenog djeteta sto je i temeljni cilj planiranja obitelji", zaključila je doc. dr. sc. Dinka Pavičić – Baldani.