HZJZ: Broj oboljelih od gripe raste, vrhunac za 2 do 3 tjedna


HZJZ: Broj oboljelih od gripe raste, vrhunac za 2 do 3 tjedna

Od početka prosinca broj oboljelih od gripe je u stalnom porastu, broj službeno prijavljenih slučajeva tjedno raste za po nekoliko stotina, a vrhunac sezone gripe očekuje se za 2 do 3 tjedna, priopćeno je jučer u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Posljednjeg tjedna prosinca službeno je prijavljeno 660 oboljelih od gripe, iako je stvarni broj oboljelih uvijek veći, a za očekivati je da će se na vrhuncu epidemije taj broj kretati između 1.000 i 2.000 oboljelih tjedno, kaže voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a dr. Bernard Kaić.

Trenutno kod oboljelih dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no dr. Kaić naglašava kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu.

Kod virusa A trenutno prevladava podtip H3N2, koji je bio dominantan u populaciji prošle godine.

Dr. Kaić kaže da su u zavodima za javno zdravstvo potrošene sve zalihe dodatno kupljenog cjepiva, a još ga se može naći u ambulantama obiteljske medicine.

HZJZ je za ovu sezonu gripe nabavio oko 300.000 doza cjepiva, koje sadrži antigene za virus gripe tipa A, podtipova H1N1 i H3N2, te za virus tipa B.

Izvor:
HZJZ, Hina