Identificiran potencijalni cilj lijeka za sprječavanje zatajenja bubrega


Identificiran potencijalni cilj lijeka za sprječavanje zatajenja bubrega

Nova studija otkrila je da receptori retinoične kiseline (RARa) u proksimalnim tubulima bubrega igraju ključnu ulogu u ograničavanju štetnih učinaka oštećenja bubrega koji često dovode do zatajenja bubrega.

Trenutačno je na tržištu malo lijekova, pa se bolesnici s dugotrajnom, neliječenom bubrežnom bolešću moraju podvrgnuti dijalizi ili nadomjestku bubrega. Rezultati ovog istraživanja sugeriraju da lijekovi koji mogu aktivirati RARa u bubrezima mogu spriječiti fibrozu - nakupljanje ožiljnog tkiva koje je rezultat upale uzrokovane dijabetesom, autoimunim bolestima ili virusnim infekcijama poput COVID-19 - te liječiti bubrežnu bolest.

Bubrezi filtriraju krv kako bi uklonili otpad koji se izlučuje urinom. Proksimalni tubuli važan su dio ovog procesa i vraćaju tvari potrebne tijelu natrag u krv. RARa pomaže u održavanju zdravlja proksimalnih tubula i održava rad bubrega.

Prema mišljenju stručnjaka, zaustavljanje progresivne bubrežne fibroze, obilježja kasnog stadija kronične bubrežne bolesti, bio bi jedan od načina da se spriječi zatajenje bubrega.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America