Impulzivnost oblikuje prehranu i crijevne bakterije kod zdravih odraslih osoba

Novo istraživanje otkriva kako impulzivne osobine ličnosti utječu na izbor hrane i mijenjaju crijevni mikrobiom, naglašavajući potencijal prehrambenih strategija za podršku mentalnom zdravlju i zdravlju crijeva.
Pokazalo se, da iako je impulzivnost usko povezana s određenim prehrambenim izborima, poput konzumacije alkohola, nije izravno povezana s ukupnim crijevnim mikrobiomom. Međutim, određeni bakterijski rodovi pokazali su povezanost sa specifičnim prehrambenim navikama i osobinama impulzivnosti. Točnije, nedostatak predumišljaja također je bio povezan sa specifičnim bakterijskim rodovima, uključujući Bifidobacterium i određene nekultivirane taksone Lachnospiraceae.
Valja spomenuti, da nisu pronađene značajne povezanosti između nedostatka osobine ustrajnosti i bilo koje crijevne bakterije.
Impulzivnost je obilježena djelovanjem bez prethodnog razmišljanja, što često dovodi do rizičnih ponašanja, uključujući loše prehrambene navike i zlouporabu droga. Impulzivnost igra značajnu ulogu u raznim mentalnim poremećajima poput graničnog poremećaja osobnosti i poremećaja pažnje s hiperaktivnošću (ADHD). I biološki čimbenici, uključujući neurotransmitere poput serotonina i dopamina, i utjecaji okoline, poput socioekonomskog statusa i spola, također utječu na impulzivnost.
Nedavne studije istaknule su os crijeva-mozak, dvosmjerni komunikacijski sustav koji povezuje crijevnu mikrobiotu s funkcijom mozga, kao potencijalni čimbenik koji utječe na impulzivnost. Crijevni mikrobi proizvode neuroaktivne spojeve poput grelina i serotonina, koji su povezani s impulzivnim ponašanjem. Nadalje, impulzivne osobe često konzumiraju više alkohola i donose nezdrave prehrambene odluke, što zauzvrat može utjecati na crijevnu mikrobiotu.
Izvor:
Translational Psychiatry