Imunoterapija uspješna u liječenju uznapredovalog karcinoma Merkelovih stanica


Imunoterapija uspješna u liječenju uznapredovalog karcinoma Merkelovih stanica

Rezultati novog istraživanja pokazali su nevjerojatnu sposobnost našeg imunološkog sustava da se bori i uništi agresivni oblik raka kože koji se zove karcinom Merkelovih stanica. Naime, pokazalo se da imunoterapeutik pembrolizumab, blokira određene receptore u našem tijelu, što rezultira super punjenjem našeg imunološkog sustava da prepoznaje i uništava stanice raka.

Smatra se da je ovaj oblik imunoterapije vrlo učinkovit te nam pruža važnu mogućnost liječenja pacijenata s karcinomom Merkelovih stanica koji se već proširio po tijelu.

U istraživanju je sudjelovalo 50 pacijenata s karcinomom Merkelovih stanica, u dobi od 46 do 91 godine,

Tijekom istraživanja, 56 posto ispitanika odgovorilo je pozitivno na lijek, 24 posto ispitanika imalo je potpuni odgovor, a 32 posto djelomični odgovor. Ukupna stopa preživljavanja u 24 mjeseca bila je 68,7 posto.

Gotovo svi sudionici u istraživanju, njih 96 posto, imalo je neku vrstu nuspojava povezanog s liječenjem, a 7 pacijenata je moralo prekinuti liječenje zbog njih.

Karcinom Merkelovih stanica nastaje iz neuroendokrinih stanica i ima nepredvidivo kliničko ponašanje te loš klinički ishod. Brzo raste i javlja se većinom u osoba starijih od 50 godina. Smrtonosniji je od melanoma, a u posljednjih nekoliko desetljeća, njegova se učestalost učetverostručila zbog sve većeg prekomjernog izlaganja UV zrakama i imunosupresije. Karcinom Merkelovih stanica je 10-30 puta češći u imunosuprimiranih pacijenata. U oko 80 posto oboljelih prisutan je poliomavirus Merkelovih stanica.

Karcinom Merkelovih stanica obično se pojavljuje u obliku sjajnih kvržica koje rastu iz folikula sa bojom koja se proteže od ružičaste do crvene ili plave na mjestima izloženim suncu.

Inače, prvi lijek odobren za liječenje karcinoma Merkelovih stanica od strane američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) bio je imunoterapeutik avelumab.

Činjenica da je učestalost karcinoma Merkelovih stanica najveća kod ljudi koji su imunosuprimirani daje određenu potporu ideji da je karcinom Merkelovih stanica imunogeni rak, koji je povezan s imunološkom funkcijom te je stoga dobar kandidat za imunoterapiju.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology