Inhalacijski kortikosteroidi mogu negativno utjecati na rast djeteta s astmom


Inhalacijski kortikosteroidi mogu negativno utjecati na rast djeteta s astmom

Finsko istraživanje u kojem je sudjelovalo 12.000 djece pokazalo je da mala djeca koja dobivaju inhalacijske kortikosteroide, lijekove za astmu, prije svoje druge godine života, ne mogu narasti do svoje pune visine kasnije u životu.

Nažalost, u djece na inhalacijskim kortikosteroidima uočeni su znakovi usporavanja rasta. Također, treba istaknuti da su i neka prethodna istraživanja ukazivala na ovu vezu.

Smatra se da bi rezultati ovog istraživanja trebali biti podsjetnik da se inhalacijske kortikosteroide treba koristiti s oprezom u djece predškolske dobi.

Inače, inhalacijski kortikosteroidi imaju ključnu ulogu u kontroli simptoma astme i smanjivanju rizika od egzacerbacije astme u male djece. Jednako tako, treba istaknuti da je astma najčešći dugoročni zdravstveni problem u djece.

Najnovije smjernice za liječnike obiteljske medicine preporučuju da se djeci koja uzimaju inhalacijske kortikosteroide zbog astme svake godine provjerava njihova visina i težina, te imaju li neki drugi znak usporenja rasta.

Uzimanje inhalacijskih kortikosteroida u ranom djetinjstvu može dovesti do smanjenja visine za 3 centimetra.

Izvor:
European Society for Pediatric Endocrinology Conference 2015