Isključiva dijeta pospješuje liječenje analne fisure


Isključiva dijeta pospješuje liječenje analne fisure

Nova studija pokazala je da isključiva dijeta u kombinaciji s medicinskom terapijom može pospješiti stopu izlječenja u bolesnika s kroničnom analnom fisurom koji su predviđeni za operativni zahvat.

Kod isključive dijete, koja je primjenjivana u ovoj studiji, iz prehrane su bili izbačeni mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, rajčice, pšenični proizvodi i čokolada. S isključivom dijetom kombinirane su Sitz kupelji, 20 grama mekinja dnevno i topikalni analgetik 3x dnevno.

Analna fisura je akutni uzdužni rascjep ili kronični jajoliki vrijed u višeslojnom pločastom epitelu analnog kanala. Analna fisura izaziva jaku bol, ponekad s krvarenjem, posebno kod defekacije. Dijagnoza se postavlja pregledom.

Analna fisura se dobro liječi konzervativnim mjerama koje na najmanju moguću mjeru svode traumu pri defekaciji. Kada konzervativne mjere zakažu nužan je kirurški zahvat zbog remećenja ciklusa spazma unutarnjeg analnog sfinktera.

Rezultati ove studije podupiru hipotezu da neki bolesnici s analnom fisurom imaju povišeni tlak u analnom području usljed neprepoznate preosjetljivosti na hranu.

Izvor:
American Journal of Gastroenterology