Ivermektin i fluvoksamin neuspješni u liječenju COVID-19


Ivermektin i fluvoksamin neuspješni u liječenju COVID-19

Izgleda da dva lijeka reklamirana kao potencijalna terapija za COVID-19, ivermektin i fluvoksamin, ne poboljšavaju razine kisika kod pacijenata oboljelih od COVID-19, niti smanjuju rizik od hospitalizacije ili smrti zbog COVID-19, ukazuju rezultati novog kliničkog ispitivanja.

Naime, pokazalo se da se niti jedan od dva spomenuta lijeka nije pokazao učinkovitim protiv COVID-19 među pacijentima s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću koji su ih primili unutar sedam dana od pojave simptoma bolesti.

Treći lijek, metformin, nije ispunio primarni cilj poboljšanja razine kisika, ali je malo smanjio izglede da će pacijenti razviti teški COVID-19.

U ranoj fazi COVID-19 pandemije spomenuti lijekovi su navedeni kao mogući tretmani za COVID-19. Inače, ivermektin se koristi za liječenje strongiloidoze, fluvoksamin za liječenje depresije, a metformin je lijek za dijabetes.

Svi ispitanici u kliničkom ispitivanju morali su imati prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost, obzirom da je ona jedan od poznatih čimbenika rizika za teški COVID-19. Cijepljeno je nešto više od polovice ispitanika.

Nijedan od tri lijeka nije pomogao da razina kisika u krvi pacijenata ostane normalna. No, metformin je pomogao u smanjenju rizika od teške bolesti i smrti.

Izvor:
New England Journal of Medicine