Je li slabija aktivnost štitnjače povezana s duljim životom?


Je li slabija aktivnost štitnjače povezana s duljim životom?

Studija koju s proveli nizozemski znanstvenici s Leiden University Medical Center na 859 blizanaca iz 421 obitelji čiji su članovi poznati po svojoj dugovječnosti (prosječna duljina života 93 godine) povezala je slabiju aktivnost štitne žlijezde s duljim životom. 

Inače poznato je da štitnjača luči hormone koji su važni za regulaciju oksidacije u stanicama, odnosno stimulaciju oksidacijskih procesa pri kojima nastaje toplina, stimulaciju sinteze proteina, stimulaciju rasta i diferenciranja te ubrzanje metabolizma ugljikohidrata, masti i vitamina.

Primjerena razina hormona štitnjače omogućava normalan osjećajni život te uredne reproduktivne funkcije žene i muškarca, kao i održavanje normalne trudnoće.

Istraživači sugeriraju da slabija aktivnost štitnjače može imati takav utjecaj da se potrošnja energije usmjeri s rasta i proliferacije, u korist zaštitnog održavanja, čuvajući tijelo dulje zdravijim.

Rezultati ove studije su u neku ruku i iznenađenje jer se slabija aktivnost štitnjače često smatra čimbenikom rizika za kardiovaskularne bolesti.

Izvor:
Reuters