Je li terapija trčanjem uspješnija od antidepresiva u liječenju anksioznosti i depresije?


Je li terapija trčanjem uspješnija od antidepresiva u liječenju anksioznosti i depresije?

U nedavnoj objavljenoj studiji, tim znanstvenika iz Nizozemske usporedio je učinke antidepresiva i terapije vježbanjem u obliku grupnog trčanja na fizičko i mentalno zdravlje pacijenata s anksioznim poremećajima i depresijom.

Inače, sve veći broj dokaza pokazuje da anksioznost i depresivni poremećaji mogu utjecati ne samo na mentalno zdravlje, već i na fizičko zdravlje, uključujući imunitet, snagu i zdravlje srca. Nakon psihoterapije, vjeruje se da su antidepresivi sljedeća najučinkovitija opcija liječenja koja se može dovoljno tolerirati. Međutim, odgovor na antidepresive i intenzitet nuspojava razlikuju se za različite pacijente.

Terapija vježbanjem preporučuje se kao alternativni oblik liječenja anksioznosti i depresije. Studije su otkrile da su intervencije vježbanja u slučajevima blage do umjerene depresije jednako učinkovite kao psihoterapija i antidepresivi. Nadalje, u slučajevima teške depresije, terapija vježbanjem i dalje je korisna kao komplementarna terapija. Dok studije o utjecaju terapije vježbanjem na anksioznost nisu tako brojne kao one o depresiji, no trenutni nalazi obećavaju.

Sveukupno, rezultati su pokazali da, iako su stope remisije anksioznih poremećaja i depresije bile slične za terapiju trčanjem i antidepresive, ishodi fizičkog zdravlja značajno su se razlikovali između dvije intervencije.

Liječenje antidepresivima rezultiralo je povišenim krvnim tlakom, opsegom struka, trigliceridima i manjom varijabilnošću otkucaja srca, što ukazuje na veći rizik od metaboličkog sindroma. Nasuprot tome, terapija trčanjem pokazala je poboljšanje svih metaboličkih i kardiovaskularnih pokazatelja.

Smatra se, da ovi rezultati naglašavaju važnost uključivanja tjelovježbe kao standardne prakse u liječenju anksioznih poremećaja i depresije.

Izvor:
Journal of Affective Disorders