Jedan sat spavanja poslijepodne može pružiti mentalni poticaj za starije osobe


Jedan sat spavanja poslijepodne može pružiti mentalni poticaj za starije osobe

Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici s  University of Pennsylvania pokazalo je da jedan sat spavanja poslijepodne, može pružiti mentalni poticaj za starije osobe. Naime, pokazalo se da je dodatno dnevno spavanje povezano s poboljšanjem pamćenja i jasnijim razmišljanjem.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 3.000 odraslih osoba u dobi od 65 i više godina. Pratile su se noćne navike spavanja ispitanika te jesu li oni spavali tijekom popodnevnih sati, kako bi se utvrdilo da li to dodatno spavanje tijekom dana ima učinak na njihovu funkciju mozga.

Gotovo 60 posto sudionika u istraživanju je redovito spavalo nakon ručka, a spavanje je trajalo od 30 do 90 minuta. Većina sudionika je spavala oko sat vremena.

Sudionici koji su spavali sat vremena nakon ručka imali su bolje rezultate na testovima funkcije mozga nego sudionici koji uopće nisu spavali.

U sudionika studije koji nisu spavali tijekom dana ili su spavali vrlo kratko ili vrlo dugo, uočen je šest puta veći pad mentalnih sposobnosti.

Izvor:
Journal of the American Geriatrics Society