Jedna od pet žena s migrenom izbjegava trudnoću


Jedna od pet žena s migrenom izbjegava trudnoću

Mnoge žene s teškom migrenom ne žele zatrudnjeti zbog zabrinutosti zbog glavobolje, pokazalo je novo istraživanje. Inače, migrena posebno pogađa žene u reproduktivnoj dobi.

Među njima, 72,5 posto njih mislilo je da će njihove migrene biti gore tijekom ili neposredno nakon trudnoće, 68,3 posto smatra da bi im migrena otežala trudnoću, a 82,6 posto smatra da bi im migrena otežala odgoj djeteta.

Jednako tako, žene koje pate od migrene su izrazile zabrinutost da će njihovi lijekovi protiv migrene naštetiti razvoju njihovog djeteta i da će njihovo dijete naslijediti gene koji povećavaju rizik od migrene.

Valja istaknuti, da su žene koje su imale migrenu povezanu s njihovim menstrualnim ciklusom, imale veću vjerojatnost da će izbjegavati trudnoću, od onih koje nisu imale migrene povezane s menstruacijom.

Također, pokazalo se da su žene koje su izbjegavale trudnoću imale veću vjerojatnost da imaju povijest depresije, više migrena mjesečno i veću invalidnost povezanu s migrenom tijekom prethodna tri mjeseca.

Iako mnoge žene s migrenom ne žele zatrudniti zbog zabrinutosti za svoje zdravlje te zbog dobrobiti svog djeteta, istraživanja pokazuju da se migrena ublažava u do 75 posto žena tijekom trudnoće.

Izvor:
Mayo Clinic Proceedings