Jesmo li na pragu izlječenja Alzheimerove bolesti?


Jesmo li na pragu izlječenja Alzheimerove bolesti?

Prema prvim rezultatima II. faze kliničkih ispitivanja lijek aducanumab se pokazao uspješnim u uklanjanju amiloidnih plakova iz mozga koji su karakteristični za Alzheimerovu bolest. Iako spomenuti rezultati znače prekretnicu u liječenju Alzheimerove bolesti, znanstvenici su oprezni obzirom da se lijek aducanumab nalazi u ranoj fazi kliničkih ispitivanja.

Ovo istraživanje koje je provedeno na 165 pacijenata s Alzheimerovom bolesti, pokazalo je nakon godinu dana liječenja da je aducanumab učinkovit u uklanjanju amiloidnih plakova iz mozga te siguran za primjenu. Jednako tako, pokazalo se da što je doza lijeka bila viša, to je učinak uklanjanja amiloidnih plakova bio veći.

Nije na odmet spomenuti da je 40 pacijenata odustalo od sudjelovanja u daljnjem istraživanju zbog nuspojava poput glavobolja koje su bile češće kod viših doza lijeka.

Treba istaknuti da su na istraživanju radili znanstvenici biotehnološke kompanije Biogen i znanstvenici sa Sveučilišta u Zürichu. Znanstvenici se nadaju da će III. faza kliničkih ispitivanja potvrditi dosadašnje rezultate. Inače, III. faza kliničkih ispitivanja počinje nakon što se u II. fazi pokaže jednakost ili prednost liječenja ispitivanim lijekom u odnosu na postojeće standardno liječenje. Ta faza služi za potvrdu podataka dobivenih u II. fazi i obično uključuje veći broj (od nekoliko stotina do nekoliko tisuća) ispitanika u brojnim centrima i zemljama širom svijeta

Trenutno, niti jedna postojeća terapija za Alzheimerovu bolest izravno ne ometa proces bolesti te će postojanje lijeka koji usporava napredovanje bolesti uklanjanjem amiloida predstavljati značajan korak u liječenju Alzheimerove bolesti.

Izvor:
Nature