Kako pušenje može dovesti do povećanog rizika od srčanog udara


Kako pušenje može dovesti do povećanog rizika od srčanog udara

Pušenje cigareta može povećati rizik od srčanog udara (infarkta miokarda) aktiviranjem gena koji utječe na zgrušavanje krvi, pokazalo je novo istraživanje britanskih znanstvenika sa University of Bristol.

Znanstvenici su pokazali da se aktivnost gena, poznatog kao F2RL3, može povećati pušenjem i da taj gen može zauzvrat povećati rizik od zgrušavanja krvi koje dovodi do srčanog udara. Naime, protein PAR4, gena F2RL3, uključen je u aktiviranje trombocita, krvnih stanica koje pomažu u stvaranju krvnih ugrušaka.

Mehanizam koji koriste stanice za kontrolu ekspresije gena, poznat kao metilacija DNK, reverzibilan je proces koji mijenja svojstva molekula DNK (bez promjena u samom slijedu DNK). Čini se da pušenje cigareta uzrokuje promjene u metilaciji DNK na mnogim mjestima u genomu, što bi mogao biti jedan od načina na koji pušenje predisponira štetnim zdravstvenim ishodima kao što su bolesti srca.

Ovo istraživanje pokazalo je da smanjenje metilacije DNK na F2RL3 može doprinijeti povećanom riziku od srčanog udara kod pušača promjenom aktivnosti trombocita.

Izvor:
Circulation Research