Kefir obećava u poboljšanju zdravlja crijeva pacijenata na intenzivnoj njezi


Kefir obećava u poboljšanju zdravlja crijeva pacijenata na intenzivnoj njezi

Kritično bolesni pacijenti često se suočavaju s disbiozom crijeva nakon prijema na intenzivnu njegu, koju karakterizira smanjena raznolikost korisnih mikrobioma i povećan broj patogenih bakterija. Ova neravnoteža povezana je s većim rizikom od bolničkih infekcija, otkazivanja organa, septičkog šoka i smrtnosti.

Degradacija zdravlja crijeva na odjelima intenzivne njege pogoršava se uobičajenim tretmanima kao što su antibiotici i steroidi, koji štete komenzalnoj crijevnoj flori. Unatoč pokušajima, intervencije poput probiotika nisu značajno poboljšale rezultate.

Fermentirana hrana, posebice kefir, nudi obećavajuću alternativu zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, uključujući povećanje raznolikosti crijevnih mikrobioma.

Kefir se pacijentima davao oralno ili putem nazogastrične sonde, uz visok postotak pridržavanja propisanih doza.

Unatoč izazovima kao što su preferencije okusa koje dovode do uvođenja kefira s okusom, studija je pokazala da je davanje kefira izvedivo i sigurno, bez ozbiljnih štetnih učinaka povezanih s njegovom konzumacijom.

Uzorci stolice prikupljeni prije i nakon uzimanja kefira pokazali su značajne promjene u crijevnom mikrobiomu kritično bolesnih pacijenata. Unatoč primjeni antibiotika, koji su vjerojatno utjecali na ove promjene, analiza je pokazala smanjenje mikrobne raznolikosti.

Međutim, specifične mikrobne vrste povezane s kefirom pokazale su različitu prisutnost u crijevima pacijenata, što ukazuje na potencijalno usađivanje. Jednako tako, otkriveno je značajno poboljšanje zdravlja crijeva među pacijentima na intenzivnoj njezi koji su primali kefir.

Izvor:
BMC Medicine