Koje namirnice pomažu u oporavku mozga nakon moždanog udara?


Koje namirnice pomažu u oporavku mozga nakon moždanog udara?

Konzumiranje zelenog lisnatog povrća, ribe, bobičastog voća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica i drugih zdravih namirnica može pomoći u očuvanju funkcije mozga nakon moždanog udara, ukazuje nova studija. Inače, poznato je da su osobe koje prežive moždani udar izložene većem riziku od kognitivnog propadanja koje karakteriziraju problemi s pamćenjem, prosuđivanjem i drugim vještinama razmišljanja koje se mogu javiti sa starenjem.

Također, valja spomenuti da su osobe koje su pretrpjele moždani udar izložene dva puta većem riziku od razvoja demencije.

Jednako tako, ne treba smetnuti s uma da velik broj pacijenata koji su imali moždani udar često imaju problema i s povišenim krvnim tlakom i srčanom bolešću, koji su također povezani s većim rizikom od demencije.

Valja istaknuti da je nedavna studija pokazala da je u starijih odraslih osoba koje su svaki dan jele jedan obrok zelenog lisnatog povrća starenje mozga bilo usporeno te da je razlika u odnosu na osobe koje su rijetko konzumirale zeleno lisnato povrće iznosila gotovo 11 godina.

Zeleno lisnato povrće poput kelja i špinata bogato je hranjivim tvarima poput vitamina K, folata, beta-karotena i luteina, koje podupiru funkciju mozga.

Prema mišljenju znanstvenika, nikad nije kasno da se započne s primjenjivanjem zdrave prehrane.

Izvor:
American Stroke Association annual meeting