Kolonoskopija smanjuje rizik od uznapredovalog raka debelog crijeva za 70 posto


Kolonoskopija smanjuje rizik od uznapredovalog raka debelog crijeva za 70 posto

Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da probir raka debelog crijeva kolonoskopijom može smanjiti rizik od razvoja uznapredovalog raka debelog crijeva.

Tako se pokazalo da je kolonoskopija povezana s 70 postotnim smanjenjem rizika od raka debelog crijeva koji je u uznapredovaloj fazi bolesti, uključujući i karcinome debelog crijeva koji se teže otkrivaju, a nalaze se u uzlaznom dijelu debelog crijeva.

Inače, rak debelog crijeva koji je u uznapredovaloj fazi, ima lošiju prognozu liječenja.

Međutim, studija nije dokazala da je kolonoskopija uspješnija od mnogo lakše i jeftinije pretrage, testiranja nevidljive krvi u stolici.

Testiranje nevidljive krvi u stolici jednostavna je pretraga kojom se može otkriti vrlo male, okom nezamjetljive količine krvi, a što je često prvi znak raka, polipa ili drugih bolesti debelog crijeva.

Prema mišljenju stručnjaka postoje jaki dokazi učinkovitosti testiranja nevidljive krvi u stolici, ukoliko se ono primjenjuje jednom godišnje. Tako da nema potrebe za kolonoskopijom, ako se testiranje nevidljive krvi u stolici provodi svake godine.

Za učinkoviti probir raka debelog crijeva ključno je testirati se u preporučenim vremenskim intervalima, ističu stručnjaci.

Izvor:
Annals of Internal Medicine