Kombinacija lijekova učinkovita u liječenju infekcija mokraćnog sustava otpornih na lijekove


Kombinacija lijekova učinkovita u liječenju infekcija mokraćnog sustava otpornih na lijekove

Izgleda da eksperimentalna kombinacija antibiotika nudi novu opciju liječnicima koji liječe infekcije mokraćnog sustava otporne na lijekove (IMS), ukazuju rezultati novog kliničkog ispitivanja.

Naime, nova kombinacija cefepima i enmetazobaktama nadmašila je utvrđeni režim liječenja antibioticima u liječenju kompliciranih infekcija mokraćnog sustava.

Gotovo 8 od 10 pacijenata imalo je potpuno uklanjanje infekcije kombinacijom cefepima i enmetazobaktama, u usporedbi s oko 6 od 10 pacijenata liječenih postojećom kombinacijom piperacilina i tazobaktama.

Svi pacijenti su imali komplicirane infekcije mokraćnog sustava koje su bile povezane s dodatnim čimbenicima rizika koji povećavaju izglede da antibiotska terapija neće uspjeti. Ovi čimbenici rizika uključuju vrućicu, sepsu, urinarne opstrukcije i umetanje katetera.

Kombinacija je posebno dizajnirana za liječenje bakterija poput E. coli koje su razvile sposobnost proizvodnje enzima koji razgrađuje uobičajeno korištene antibiotike poput penicilina i cefalosporina, čineći ih neučinkovitima. Infekcije uzrokovane bakterijama koje proizvode ovaj enzim, nazvan beta-laktamaza proširenog spektra (ESBL), porasle su za više od 50% između 2012. i 2017. godine.

Prema mišljenju stručnjaka, nove kombinacije lijekova poput ove, ključne su u borbi protiv mikroba otpornih na antibakterijske lijekove.

Izvor:
Journal of the American Medical Association