Konzumacija hrane bogate flavonoidima povezana sa smanjenim rizikom od nealkoholne masne bolesti jetre


Konzumacija hrane bogate flavonoidima povezana sa smanjenim rizikom od nealkoholne masne bolesti jetre

Rezultati nove studije pokazali su da prehrana bogata flavonoidima, osobito s jabukama i čajem, može smanjiti masnoću jetre i upalu, smanjujući rizik od nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD).

U posljednjih nekoliko desetljeća globalna prevalencija nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) porasla je za 50%, pri čemu nakupljanje masti u jetri čini do 5% jetrenog tkiva bez konzumacije alkohola.

NAFLD također može napredovati do ozbiljnijih stanja koja uključuju upalu, kao što je nealkoholni steatohepatitis ili NASH, fibroza ili ožiljci na jetri i eventualno zatajenje jetre.

Čimbenici kao što su sjedilački način života i pretilost utječu na rizik od NAFLD-a, naglašavajući važnost gubitka tjelesne težine, kardiovaskularnog zdravlja te izbora prehrane i načina života za prevenciju ili liječenje bolesti.

Biljna prehrana koja je bogata povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama vrlo je korisna za zdravlje metabolizma i kardiovaskularnog sustava. Ove dijete su bogate flavonoidima, koji su bioaktivni spojevi koji se nalaze u jabukama, bobičastom voću, čaju, crnom vinu i kakau. Ovi spojevi dolaze u različitim oblicima i povezani su sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Studije su također pokazale da bi slijeđenje mediteranske prehrane moglo smanjiti rizik od NAFLD-a.

Sveukupno gledajući, rezultati studije sugeriraju da prehrana bogata flavonoidima, osobito u obliku jabuka ili čaja, potencijalno može zaštititi od NAFLD-a i smanjiti razine upale i masnoće u jetri. Dok su namirnice poput tamne čokolade, slatke paprike, jabuke i čaja povezane s niskom razinom masnoće u jetri, druge poput grožđa i luka su povezane s većim nakupljanjem masnoće u jetri, naglašavajući kompleksan utjecaj prehrane na zdravlje jetre.

Izvor:
The American Journal of Clinical Nutrition