Konzumacija mahunarki povezana sa manjim rizikom od raka debelog crijeva


Konzumacija mahunarki povezana sa manjim rizikom od raka debelog crijeva

Analiza 12 studija pokazala je da je povećanje konzumacije mahunarki za samo jednu porciju tjedno bilo dovoljno za smanjenje rizika od raka debelog crijeva za 13%. Svaka dodatna porcija mahunarki, dodatno je smanjila rizik od raka debelog crijeva. Ova studija pridodaje dokaze rastućem broju istraživanja koja ističu kliničke prednosti zdrave prehrane.

Poznato je da način života i zdravstveno ponašanje imaju dubok utjecaj na rizik od raka. Najnovije izvješće Svjetskog fonda za istraživanje raka (WCRF) naglašava pozitivne prednosti zdrave prehrane kao intervencije protiv raka i preporučuje konzumaciju cjelovitih žitarica, voća, povrća i graha, sve do kvote od 30 g dijetalne hrane. vlakana dnevno. Smatra se, da mahunarke, biljke koje pripadaju obitelji Fabaceae, savršeno odgovaraju ovoj preporuci jer su bogat izvor proteina, ugljikohidrata, dijetalnih vlakana i masnih kiselina. Nedavna istraživanja dodatno su otkrila prisutnost nekoliko nehranjivih metabolita dobivenih iz mahunarki s interaktivnim bioaktivnim svojstvima.

Rezultati ove analize naglašavaju važnost odabira prehrane u prevenciji kroničnih i potencijalno smrtonosnih bolesti poput raka te potvrđuju uključivanje mahunarki kao učinkovite intervencije protiv rizika od raka debelog crijeva i kod muškaraca i kod žena, bez obzira na dob.

Izvor:
European Journal of Clinical Nutrition