Konzumacija mahunarki povezana sa manjim rizikom od raka debelog crijeva
![Konzumacija mahunarki povezana sa manjim rizikom od raka debelog crijeva](/var/cybermed/storage/images/vijesti/konzumacija_mahunarki_povezana_sa_manjim_rizikom_od_raka_debelog_crijeva/24764195-1-cro-HR/konzumacija_mahunarki_povezana_sa_manjim_rizikom_od_raka_debelog_crijeva.jpg)
Analiza 12 studija pokazala je da je povećanje konzumacije mahunarki za samo jednu porciju tjedno bilo dovoljno za smanjenje rizika od raka debelog crijeva za 13%. Svaka dodatna porcija mahunarki, dodatno je smanjila rizik od raka debelog crijeva. Ova studija pridodaje dokaze rastućem broju istraživanja koja ističu kliničke prednosti zdrave prehrane.
Poznato je da način života i zdravstveno ponašanje imaju dubok utjecaj na rizik od raka. Najnovije izvješće Svjetskog fonda za istraživanje raka (WCRF) naglašava pozitivne prednosti zdrave prehrane kao intervencije protiv raka i preporučuje konzumaciju cjelovitih žitarica, voća, povrća i graha, sve do kvote od 30 g dijetalne hrane. vlakana dnevno. Smatra se, da mahunarke, biljke koje pripadaju obitelji Fabaceae, savršeno odgovaraju ovoj preporuci jer su bogat izvor proteina, ugljikohidrata, dijetalnih vlakana i masnih kiselina. Nedavna istraživanja dodatno su otkrila prisutnost nekoliko nehranjivih metabolita dobivenih iz mahunarki s interaktivnim bioaktivnim svojstvima.
Rezultati ove analize naglašavaju važnost odabira prehrane u prevenciji kroničnih i potencijalno smrtonosnih bolesti poput raka te potvrđuju uključivanje mahunarki kao učinkovite intervencije protiv rizika od raka debelog crijeva i kod muškaraca i kod žena, bez obzira na dob.
Izvor:
European Journal of Clinical Nutrition