Konzumacija ultraprerađene hrane može pogoršati aktivnost bolesti u ranoj multiploj sklerozi


Konzumacija ultraprerađene hrane može pogoršati aktivnost bolesti u ranoj multiploj sklerozi

Veći unos ultraprerađene hrane može pogoršati aktivnost bolesti u ranoj multiploj sklerozi, pokazuju rezultati nove studije. Naime, povećana konzumacija ultraprerađenje hrane povezana je s češćim recidivima i većom aktivnošću lezija otkrivenih magnetskom rezonancom, što ističe potencijalnu ulogu prehrane kao komplementarne strategije u liječenju bolesti.

Smatra se, da ultraprerađena hrana djeluje kao kronični upalni akcelerator, a ne kao okidač bolesti, pojačavajući postojeće upalne procese kod multiple skleroze, a ne određujući hoće li netko uopće razviti bolest.

Biološki mehanizmi koji mogu biti odgovorni za ovaj učinak mogu uključivati ​​​​poremećaj crijevne barijere aditivima poput emulgatora i konzervansa, što može omogućiti bakterijskim endotoksinima da uđu u krvotok i pokrenu imunu aktivaciju koja dopire do mozga. Jednako tako, povišeni ceramidi i modificirani lipidi sugeriraju da konzumacija ultraprerađene hrane također može promijeniti sastav membrane, čineći mijelin - izolacijski sloj koji se formira oko živaca - i stanice koje ga proizvode ranjivijima na autoimuni napad.

Osim toga, metabolički stresni potpisi poput povišenog C4-OH karnitina ukazuju na oštećenu proizvodnju stanične energije, ograničavajući sposobnost mozga da izdrži i popravi oštećenja tijekom upalnih epizoda.

Sveukupno gledajući, rezultati ove studije sugeriraju da konzumacija ultraprerađene hrane stvara kaskadu bioloških poremećaja koji pojačavaju upalnu aktivnost multiple skleroze.

Izvor:
41st Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS 2025)