Konzumiranje bobičastog voća može pomoći u očuvanju pamćenja


Konzumiranje bobičastog voća može pomoći u očuvanju pamćenja

Rezultati nove studije pokazali su da redovito konzumiranje bobičastog voća poput borovnica i jagoda može pomoći u očuvanju kognitivnih funkcija. Naime pokazalo se da žene koje konzumiraju veće količine bobičastog voća mogu odgoditi slabljenje kognitivnih funkcija, koje je povezano sa starenjem, za 2,5 godine. 

Kognitivne funkcije odnose se na razmišljanje, pamćenje i zaključivanje.

Poznato je da je bobičasto i drugo voće bogato antioksidansima flavonoidima, koji mogu spriječiti oksidativno oštećenje stanica te smanjiti upalu.

Jednako tako zna se da flavonoidi smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput srčane bolesti, dijabetesa i karcinoma.

Svakako treba istaknuti da je bobičasto voće bogato flavonoidima antocijaninima koji mogu proći krvno-moždanu barijeru i ući u područja mozga odgovorna za pamćenje i učenje.

Izvor:
Annals of Neurology