Konzumiranje češnjaka, luka i poriluka povezano s manjim rizikom od raka debelog crijeva


Konzumiranje češnjaka, luka i poriluka povezano s manjim rizikom od raka debelog crijeva

Konzumiranje povrća iz roda Allium kao što je češnjak, luk i poriluk, povezano je sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva, ukazuje studija u kojoj je sudjelovalo 833 pacijenata s rakom debelog crijeva te 833 zdrave osobe.

Rezultati istraživanja pokazali su da je vjerojatnost raka debelog crijeva bila 79 posto manja kod odraslih osoba koje su konzumirale velike količine povrća iz roda Allium u usporedbi s onima koje su konzumirale male količine.

Valja istaknuti da što je netko konzumirao veće količine češnjaka, luka i poriluka, to je njegov rizik od raka debelog crijeva bio manji.

Smatra se da se usvajanjem zdravih životnih navika, koje uključuju i zdravu prehranu, može spriječiti razvoj kolorektalnog karcinoma.

Izvor:
Asia Pacific Journal of Clinical Oncology