Konzumiranje grožđa može smanjiti rizik od masne bolesti jetre


Konzumiranje grožđa može smanjiti rizik od masne bolesti jetre

Nedavno objavljena studija pokazala je da konzumacija grožđa može produžiti očekivani životni vijek za pet godina i smanjiti rizik od nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) kod miševa hranjenih hranom bogatom mastima.

Inače, prehrana igra bitnu ulogu u održavanju zdravlja, izbjegavanju pojave bolesti i poboljšanju dugovječnosti. Osnovni koncept zdrave prehrane uključuje veću konzumaciju povrća, voća i cjelovitih žitarica te manju konzumaciju trans-masti, zasićenih masti i rafiniranih ugljikohidrata.

Povrće i voće su vitalni za održavanje homeostaze organizma i ublažavanje patoloških stanja. Posljednjih godina skupili su se dokazi da povrće i voće mogu modulirati ekspresiju gena i regulirati metaboličke putove.

Grožđe se smatra čudesnim voćem. Poznato je da bioaktivne komponente grožđa moduliraju patofiziologiju raznih bolesti, uključujući dijabetes, pretilost, rak i upalne bolesti. Osim toga, poznato je da komponente grožđa kontroliraju proces starenja i poboljšavaju dugovječnost.

Izvor:
Foods