Konzumiranje masne ribe smanjuje rizik od smrti od raka debelog crijeva


Konzumiranje masne ribe smanjuje rizik od smrti od raka debelog crijeva

Konzumiranje masne ribe poput lososa i skuše, koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, može pomoći u smanjivanju rizika od umiranja od raka debelog crijeva, ukazuju rezultati dviju novih studija. Inače, neka prethodna eksperimentalna istraživanja su pokazala da omega-3 polinezasićene masne kiseline mogu zaustaviti rast stanica karcinoma.

Istraživanja su pokazala da oboljeli od raka debelog crijeva koji su konzumirali veće količine omega-3 masnih kiselina  (0,15 grama dnevno) imaju 70 posto manji rizik od smrti od raka debelog crijeva.

Svakako treba istaknuti da se radi o opsevacijskim istraživanjima te se ne može izvući uzročno-posljedični zaključak. Naime, možda za smanjivanje rizika od smrti od raka debelog crijeva nisu odgovorne omega-3 kisleine nego vitamin D koji također ima određene zaštitne učinke protiv raka debelog crijeva. Također, nije na odmet spomenuti da osobe koje jedu više ribu, manje jedu crveno i prerađeno meso, koje je inače povezano s većim rizikom od raka debelog crijeva.

Izvor:
Gut