Konzumiranje orašastih plodova smanjuje rizik od srčane bolesti i raka


Konzumiranje orašastih plodova smanjuje rizik od srčane bolesti i raka

Svakodnevno konzumiranje 20 grama oraha može pomoći u smanjivanju rizika od razvoja srčane bolesti i raka, ukazuje analiza 29 studija u kojima je sudjelovalo 819.448 ispitanika. Naime, pokazalo se da 20 grama oraha dnevno može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca za 29 posto, rizik od raka za 15 posto, te rizik od prijevremene smrti za 22 posto.

Spomenuti pozitivni učinak po zdravlje ne odnosi se samo na orahe nego i na druge orašaste plodove. Inače, orašasti plodovi su bogati vlaknima, magnezijem i polinezasićenim masnim kiselinama - hranjivim tvarima koje su korisne za smanjivanje rizika od kardiovaskularne bolesti te koje mogu sniziti razinu kolesterola u krvi. Neki orašasti plodovi, osobito orasi i kikori orasi, sadrže visoke razine antioksidansa, koje mogu pomoći protiv oksidativnog stresa te smanjiti rizik od raka.

Prema mišljenju stručnjaka, orašasti plodovi su dobar izbor i zamjena za grickalice koje su bogate zasićenim mastima i šećerom, kao što su keksi i čokolade.

Naravno, treba imati na umu da konzumiranje zasoljenih ili medom premazanih orašastih plodova smanjuje njihov blagotvorni učinak po zdravlje.

Izvor:
BMC Medicine