Konzumiranje trans masnih kiselina povezano s depresijom


Konzumiranje trans masnih kiselina povezano s depresijom

Rezultati istraživanja provedenog u Španjolskoj na 12.059 ispitanika prosječne dobi od 37 godina koji nisu imali depresiju, pokazali su da osobe koje konzumiraju velike količine trans masnih kiselina ne samo da imaju veći rizik od srčane bolesti nego isto tako imaju veći rizik i za razvoj depresije.

Liječnici koji su sudjelovali u istraživanju ističu da primjena zdrave prehrane s maslinovim uljem može smanjiti rizik od razvoja depresije.

Naime ispitanici koji su konzumirali više od 20 grama maslinovog ulja dnevno imali su 30 posto manji rizik za razvoj depresije nego ispitanici koji nisu konzumirali maslinovo ulje, ili su ga konzumirali vrlo malo.

Ispitanici koji su većinom konzumirali trans masne kiseline imali su za 48 posto veći rizik od razvoja depresije.

Prema mišljenju liječnika nezdrave masti očito dovode do bioloških promjena u tijelu koje su povezane sa srčanom bolesti i depresijom.

Izvor:
PLoS ONE