Krvni test može trudnicama s lupusom predvidjeti rizik od komplikacija


Krvni test može trudnicama s lupusom predvidjeti rizik od komplikacija

Pomoću krvnog testa mogu se identificirati žene sa sistemnim lupusom eritematodesom koje su izložene većem riziku od razvoja komplikacija tijekom trudnoće, ukazuje nova studija. Sistemni lupus eritematodes je kronična, multisistemska, upalna bolest autoimune etiologije, koja se pretežno javlja u mladih žena.

Najčešći simptomi sistemnog lupusa eritematodesa uključuju artralgije, artritis, osip po licu i drugim površinama, pleuritis ili perikarditis, a dolazi i do zahvaćenja bubrega ili središnjeg živčanog sustava te citopenije u krvnoj slici.

Inače, sistemni lupus eritematodes tijekom trudnoće povećava rizik od preeklampsije i pobačaja.

Ovo istraživanje je otkrilo da praćenje određenih biomarkera u krvi trudnica s lupusom u početnoj fazi trudnoće, može otkriti koje će trudnice imati problema tijekom trudnoće.

Za procjenu rizika poslužili su biomarkeri znani kao cirkulirajući angiogeni čimbenici koji reguliraju razvoj posteljice te utječu na zdravlje krvnih žila trudnice.

Promjene kod navedenih biomarkera u 12 do 15 tjednu trudnoće mogu ukazivati na rizik od komplikacija kao što su preeklampsija, problemi rasta fetusa, prijevremeni porod i smrt fetusa ili novorođenčeta.

Izvor:
American Journal of Obstetrics & Gynecology