Lijek koji liječi ovisnost o kokainu može spriječiti rak debelog crijeva


Lijek koji liječi ovisnost o kokainu može spriječiti rak debelog crijeva

Lijek koji je prvi put razvijen za liječenje ovisnosti o kokainu također bi mogao pomoći u usporavanju širenja uznapredovalog raka debelog crijeva, sugerira nova studija. Čini se da lijek vanokserin suzbija aktivnost matičnih stanica raka esencijalnim preusmjeravanjem mreža gena ključnih za rast tumora.

Tumori liječeni vanokserinom postaju podložniji napadima imunološkog sustava zbog reaktivacije drevnih virusnih fragmenata DNK nakupljenih u ljudskom genomu tijekom evolucije. Prema mišljenju stručnjaka, ovo otkriće je prilično značajno, s obzirom na to da kolorektalni tumori obično pokazuju loš odgovor na standardnu imunoterapiju.

Rak debelog crijeva drugi je vodeći svjetski uzrok smrti povezanih s rakom i smatra se tihim ubojicom jer obično ne pokazuje simptome dok rak ne uznapreduje.

Vanokserin ometa protein koji prenosi dopamin, moždanu kemikaliju uključenu u osjećaje zadovoljstva i nagrade. Zbog toga je prvo razvijen za pomoć ljudima koji su ovisni o kokainu. Valja spomenuti, da lijek također potiskuje ključni enzim u stanicama raka debelog crijeva.

Vanokserin je potisnuo aktivnost matičnih stanica u tumorima pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva, kao i u tumorima implantiranim u laboratorijske životinje. Lijek je također proizveo minimalne toksične nuspojave i kod ljudi i kod laboratorijskih miševa.

Ovo ukazuje da bi se vanokserin mogao pokazati sigurnim načinom za uklanjanje matičnih stanica raka u kolorektalnim tumorima bez oštećenja "dobrih matičnih stanica" u tjelesnim organima.

Smatra se, da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti ispitala sposobnost vanokserina da uspori ili zaustavi rak debelog crijeva.

Izvor:
Nature Cancer