Lijek protiv raka može pomoći u liječenju policistične bolesti bubrega


Lijek protiv raka  može pomoći u liječenju  policistične bolesti bubrega

Autosomno dominantna policistična bolest bubrega (ADPKD), najčešći oblik policistične bolesti bubrega, može dovesti do povećanja bubrega i konačnog gubitka funkcije bubrega. Bolest pogađa više od 12 milijuna ljudi diljem svijeta, a ako se ne liječi, dovodi do završnog stadija zatajenja bubrega u ~50% pacijenata do dobi od 60 godina.

No, američki znanstvenici s MIT i Yale University School of Medicine, otkrili su u istraživanju provedenom na mišjim modelima, da kemijski spoj koji je izvorno razvijen kao potencijalno sredstvo za liječenje raka obećava u liječenju autosomno dominantne policistične bolesti bubrega. Lijek djeluje tako da iskorištava ranjivost stanica bubrežne ciste na oksidativni stres - stanje neravnoteže između štetnih slobodnih radikala i korisnih antioksidansa.

Rezultati istraživanja pokazali su da je spomenuti lijek dramatično smanjio bubrežne ciste bez oštećenja zdravih bubrežnih stanica.

Inače, jedini lijek koji je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila za liječenje bolesti, tolvaptan, usporava rast cista, ali ima nuspojave koje uključuju učestalo mokrenje i moguće oštećenje jetre.

Izvor:
PMAS