Medicinske sestre i tehničari prekinuli štrajk


Medicinske sestre i tehničari prekinuli štrajk

Nakon petosatnog sastanka s ministrom zdravlja prof. dr. sc. Rajkom Ostojićem Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara jučer je prekinuo štrajk.

Predsjednica Glavnog vijeća sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak, nakon prekida devetodnevnog štrajka rekla je novinarima da su štrajkom riješile "probleme koji su se gomilali od 1920."

Medicinske sestre i tehničari će se pridružiti pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja u Ministarstvu zdravlja zajedno sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Hrvatski liječnički sindikat, koji je jučer napustio sastanak u Ministarstvu zdravlja, nastavlja sa štrajkom.

Anica Prašnjak je izjavila da su s ministrom Ostojićem sklopile sporazum kojim će se uvažiti zahtjevi za vrednovanjem njihovih kvalifikacija kroz koeficijente po stupnju obrazovanja.

Sporazumom bi se trebalo omogućiti i zapošljavanje na radna mjesta sestara koje su umirovljene ili su preminule.

Također će, dodala je Prašnjak, biti razmatrani ugovori o radu na određeno vrijeme kojima ističe rok od tri godine, a sukcesivno bi se trebali plaćati prekovremeni sati medicinskih sestara i tehničara iz redovne satnice.

Sporazumom su dogovorile i plaćanje pripravničkog staža medicinskih sestara i za srednju, a ne kao što je dosad bio slučaj, samo za višu stručnu spremu.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić očekuje da se nakon 2-2,5 mjeseca napokon završi ta priča i potpiše granski kolektivni ugovor za zdravstvo, sukladno hrvatskim pozitivnim propisima i europskoj praksi.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić izjavio je nakon napuštanja sastanka kako misli da se liječnici primiču radikalizaciji štrajka.

Izvor:
HRT, Hina