Medtronic sve bliže razvoju umjetne gušterače za oboljele od dijabetesa


Medtronic sve bliže razvoju umjetne gušterače za oboljele od dijabetesa

Rezultati studije objavljene u časopisu New England Journal of Medicine, predstavljeni na godišnjem znanstvenom skupu Američke udruge oboljelih od dijabetesa (ADA), pokazali su da primjena automatskog prekida isporuke inzulina, koju omogućuje Medtronicova inzulinska pumpa uz korištenje senzora, na siguran način smanjuje učestalost noćne hipoglikemije, a da pritom ne utječe na razinu glikoliziranog hemoglobina (HbA1C).

Prekid isporuke inzulina zbog niske razine glukoze revolucionarna je funkcija inzulinske pumpe koju integrirani sustav MiniMed® Veo po prvi put nudi na tržištu, a koja automatski privremeno obustavlja isporuku inzulina u trenutku kada senzorom očitane vrijednosti glukoze dosegnu unaprijed programiranu nisku razinu. Ta funkcija ujedno predstavlja važan korak prema ostvarenju Medtronicova konačnog cilja, razvoja u potpunosti automatizirane umjetne gušterače za pacijente koji boluju od dijabetesa.

U istraživanju je sudjelovalo 247 pacijenata s dijabetesom tipa 1.

"Hipoglikemija može imati teške posljedice za pacijente koji boluju od dijabetesa, osobito noću jer postoji velika vjerojatnost da pacijent u snu neće primijetiti njene simptome",  objasnio je dr. Richard M. Bergenstal, izvršni direktor Međunarodnog centra za dijabetes pri bolnici Park Nicollet Health Services iz Minneapolisa i bivši predsjednik Medicinskog i znanstvenog odjela Američke udruge oboljelih od dijabetesa. "Ovi su podaci veoma važni jer pružaju snažne dokaze da terapija inzulinskom pumpom uz korištenje senzora, koji omogućuje automatski prekid isporuke inzulina, može smanjiti učestalost hipoglikemije, na siguran način i bez izlaganja pacijenta dodatnom riziku od dugotrajnih komplikacija uslijed povišenog A1C."

U skladu s odobrenjem američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), studija "ASPIRE In-Home" međusobno je usporedila dvije MiniMed inzulinske pumpe sa senzorom (inzulinske pumpe s ugrađenim kontinuiranim praćenjem razine glukoze). Jedna od tih dviju pumpi imala je funkciju prekida isporuke inzulina, a druga nije. Iako je već prije  dokazano da integrirana inzulinska pumpa MiniMed s kontinuiranim praćenjem razine glukoze osigurava bolju kontrolu razine glukoze od one postignute višekratnim injekcijama u jednom danu, te da istodobno ne povećava učestalost hipoglikemije, ovo je prva opsežna interna studija koja pokazuje rezultate integriranog  sustava u situaciji kad pumpa djeluje automatski.

Interna studija "ASPIRE In-Home" kliničkim je metodama potvrdila sigurnost i djelotvornost tehnologije prekida isporuke inzulina u slučaju niske razine glukoze. Tehnologije Threshold Suspend i Low Glucose Suspend, prve su tehnologije u terapiji dijabetesa koje djeluju automatski, na temelju vrijednosti glukoze koje očitava senzor", izjavila je dr. Francine Kaufman, Medtronicova potpredsjednica odgovorna za globalno medicinsko poslovanje Odjela za dijabetes. "Rezultati ove studije važni su za nastavak rada na ostvarenju našeg cilja, a to je razvoj potpuno automatiziranog sustava, ili umjetne gušterače, koji će od pacijenta zahtijevati minimalnu brigu."

Izvor:
New England Journal of Medicine, Diabetes.org, Medtronic