Higijena tijela oboljelih od dijabetesa


Higijena tijela oboljelih od dijabetesa

Pribor za održavanje higijene tijela

Neutralni sapun (pH= 5,5), trljačica od frotira, mekani ručnik, losion za tijelo, puder, četkica za zube, zubna pasta, pribor za nokte).

Opće upute

Zbog povećane mogućnosti infekcije kože (povišeni šećer u krvi) posebnu trljati sapunom nego nasapunanom trljačicom lagano trljati kožu u smjeru cirkulacije (od periferije prema sredini tijela).

Kožu obrisati mekanim ručnikom, upijanjem, bez trljanja. Potrebno je imati dovoljan broj trljačica kako bi se nakon svake upotrebe mogle iskuhati i osušiti.

Nije dobro dulje vrijeme provoditi pod tušem ili na drugi način kožu dulje izlagati vodi, jer dolazi do isušivanja kože i gubitka zaštitnog "pokrova".

Poslije kupanja i brisanja preporuča se utrljati losion ili mlijeko za kožu. Na mjestima gdje se nalaze kožni nabori staviti puder.

Njega ruku

Zimi je potrebno nositi rukavice. Čuvati se opeklina kod pripreme hrane ili drugih sličnih poslova kod kojih se može oštetiti koža.

Nokte ne rezati oštrim predmetima, nego ih turpijati do visine jagodica prstiju. Nije preporučeno rezati kožicu oko noktiju, već je bolje nakon pranja pomaknuti je tupim nastavkom iz pribora za nokte.

Njega kose

Kosa se pere neutralnim šamponom, najmanje jedanput tjedno. Kosa podnosi i svakodnevno pranje, ali treba voditi računa o šamponu koji mora biti vrlo blag (neutralan). Kosu je najbolje prirodno osušiti. Izbjegavati kemijska sredstva i druge zahvate koji mogu oštetiti kožu glave. Kosa se svakodnevno četka mekom četkom.

Ne preporuča se da se sami šišate, zbog mogućih ozljeda, već je to potrebno učiniti kod frizera ili brijača.

Brijanje

Kod brijanja je potreban poseban oprez, a najbolje se brijati električnim aparatom. Ukoliko se brijete žiletom potrebno je prije brijanja, kao i nakon brijanja dezinficirati kožu odgovarajućim losionom. Poslije brijanja kožu treba namazati kremom.

Oči

Kada je sunce jako treba nositi sunčane naočale. Ukoliko nosite dioptrijske naočale, stavite na njih tamne nastavke, koji se mogu kupiti kod optičara.

Čuvajte oči od jakog svjetla. Treba odmarati oči spavanjem najmanje 8 sati dnevno. Prije spavanja skinuti s lica šminku.

Uši

Uši se peru prigodom svakog tuširanja. Ne preporuča se "čistiti" uši oštrim predmetima zbog moguće ozljede, kao ni "baby" štapićima za uši već samo lagano jagodicama prstiju.

Njega usne šupljine i zuba

Osobe oboljele od šećerne bolesti sklonije su upalnim promjenama usne šupljine. Svaki čovjek ima u ustima milijune bakterija koje mogu izazvati infekciju dođe li do smanjenja otpornosti tijela ili do ozljeda. Pravilno žvakanje hrane omogućuje samočišćenje zubi i održava njihovu čvrstoću.

Današnji način prehrane koji se sastoji od rafinirane hrane bez ostataka, te pripremljenog oguljenog i kuhanog voća i povrća, loše utječe na očuvanje zdravih zubi pa važnu ulogu ima njihova svakodnevna higijena.

Pranje i četkanje zubi treba obaviti iza svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno (poslije doručka i večere). Zube treba četkati najmanje tri minute jer odrasla osoba ima 32 zuba i 88 vidljivih ploha. Četkica ne smije biti previše tvrda i treba imati dlačice u snopićima, kako bi lakše ušle u sve pukotine među zubima. Odabir zubne paste i nije tako važan, ali su bolje one s fluorom. Bitna zaštita zubi može se postići ugradnjom floura u zubnu caklinu. Ta se ugradnja postiže na dva načina: premazivanjem zubi fluorom kod stomatologa ili upotrebom zubne paste s fluorom. Za higijenu treba imati zubnu pastu i najmanje dvije četkice kako bi se mogle osušiti, jer čekinja treba biti suha i tako tvrđa. Kvarenje zubi (karijes) širi se dubinski u zub, ali i direktnim kontaktom sa susjednim zubom. Popravak zuba zahvaćenog karijesom je jedna od preventivnih mjera sprečavanja širenja bakterija. Zbog toga treba pravilno održavati higijenu zubi te ih prati i četkati iza svakog obroka.

Pozornost treba obratiti i promjenama na desnima. Kod svake promjene na desnima treba se posavjetovati sa stomatologom. Česta je pojava povlačenja zubnog mesa (desni) sa zubi (paradentoza), što stvara prostor za nakupljanje i razvitak bakterija. Posljedica je klimanje i ispadanje zubi i zbog toga je potrebno redovito pregledavati usnu šupljinu i održavati higijenu.

Zubne proteze treba prati redovito tj. svakodnevno kao i vlastite zube. Za higijenu i njegu zubnih proteza postoje posebni preparati. Za preventivu su bitni: pravilna prehrana (bez šećera), više voća, povrća i mliječnih proizvoda, redovita higijena zubi, redovna fluoridacija (lokalno premazivanje te fluoridacija vode za piće) te redoviti posjeti stomatologu (svaka tri mjeseca).

Njega spolovila

Vrlo važan činitelj za sprečavanje infekcija spolovila je pravilno održavanje higijene vanjskog spolovila kako u muških tako i u ženskih osoba. Često se kod osoba sa šećernom bolešću, zbog izlučivanja glukoze mokraćom, mogu naseliti bakterije ili gljivice. One izazivaju promjene na koži spolovila uz osjećaj svrbeži s mogućnošću nastanka ranica, što otežava mokrenje i vrlo je bolno i neugodno.

Pravilnom regulacijom šećerne bolesti i higijenom spolovila onemogućuje se naseljavanje bakterija i gljivica. Spolovilo se pere tekućom toplom vodom, više puta dnevno, blagim sredstvima za pranje. Mlaz vode treba usmjeriti od prednjeg dijela spolovila prema zadnjem (od glavića penisa prema korijenu penisa, od otvora mokraćnog mjehura prema anusu u žena). U muških osoba koje na glaviću imaju kožicu (prepucij), treba ju kod svakog pranja prevući preko glavića te laganim pokretima očistiti izlučevinu u obliku bjelkaste siraste mase (smegma). Ta je izlučevina, kako je znanstveno dokazano kancerogena, te može izazvati rak grlića maternice u ženskih osoba.

Ukoliko postoji fimoza (suženje prepucija) treba je operirati kako bi se mogla održavati pravilana higijena spolovila. Prije toga treba se savjetovati s kirurgom ili urologom. Prilikom pojave bilo kakvih promjena na koži spolovila treba se odmah obratiti za pomoć liječniku.

Njega stopala

Ključni pojmovi - svakodnevni pregled, pranje, mlaka voda, nokti, natisci, povrede, cipele, čarape, odlazak liječniku

Pribor za higijenu stopala - sapun, ručnik, krema, ogledalo, povećalo, turpija za nokte

Nakon nekoliko godina od pojave dijabetesa može doći do promjena na stopalima, što je posljedica otežanog protoka krvi kroz krvne žile. Pušenje pogoduje takvim stanjima. Šećerna bolest oštećuje i živčana vlakanca, pa osobe s dijabetesom nemaju osjet za bol niti osjet za toplinu ili hladnoću. Na taj način mogu biti izložene ozljedi, toplini ili hladnoći, a da to ne osjete. Zbog toga se ne preporuča stopala utopljavati termoforom ili električnim pokrivačem, već oblačenjem toplih vunenih čarapa.

Isto tako ne preporuča se stopala i potkoljenice izlagati hladnoći ili toplini. Nije dobro hodati bosih nogu, čak niti na plaži.

Noge treba prati svakodnevno u mlakoj vodi (pazite, možda ste izgubili osjet pa toplinu vode provjerite laktom ili termometrom). Kožu stopala i potkoljenica sapunamo laganim pokretima nasapunanom trljačicom.

Kožu treba sušiti mekanim ručnikom, nježno i pažljivo pritiskajući kako bi se upila sva voda s kože. Posebnu pozornost treba obratiti higijeni između prstiju, gdje kožu treba dobro osušiti.

Noge treba pregledati nakon svakog pranja. Svaku promjenu boje kože te pojavu natiska ili oštećenja treba pokazati liječniku. Ako niste u mogućnosti sami pregledati noge, zamolite nekog tko bolje vidi. Kod pregleda nogu možete se pomoći ogledalom ili povećalom.

Na povrede kože i stopala ne stavljajte mast niti bilo koje drugo kemijsko sredstvo, nego ih do odlaska liječniku suho previjte sterilnom gazom. Na opranu i osušenu nogu kao i između prstiju, stavite kremu za noge. Osobe čije se noge pojačano znoje trebaju češće mijenjati pamučne čarape.

Nokte smijete skraćivati samo turpijom za nokte, i to u visini prstiju (ne smijete skraćivati "uglove" nokata). To je najbolje učiniti odmah iza kupanja kada su nokti mekši. Zadebljanu kožu na petama ne smijete skidati oštrim predmetima već to treba učiniti turpijom za skidanje kože, nakon tuširanja ili pranja nogu kada je koža mekša. Natiske nemojte uklanjati kemijskim sredstvima ili žiletima nego otiđite pedikeru uz napomenu da imate šećernu bolest.

Prilikom sjedenja nemojte prekrižiti noge jer se time otežava cirkulacija te nemojte nositi podvezice. U osoba sa šećernom bolešću poremećeno je znojenje i cirkulacija kože nogu, tako da je koža suha i tanka.

Posebnu pozornost obratite kupnji cipela. Cipele kupujte kada su vam noge umorne, pred kraj dana jer su tada stopla povećanog obujma. Cipele trebaju biti kožne i mekane te dovoljno velike da vas nigdje ne žuljaju i ne smetaju (opipajte rukom unutrašnjost cipela koja mora biti glatka). U početku ih nosite samo 1/2 do 1 sata dnevno i nakon toga obavezno pregledajte stopala (da li ima natisaka ili promjena na koži).

Nikada ne krećite na put sa samo 1 parom cipela, osobito ne novim. Cipele redovito treba mijenjati kako bi se mogle osušiti od znoja. Nikada ne obuvati vlažne cipele jer je to pogodna sredina za rast bakterija i gljivica.

Čarape koje nosite trebaju biti od prirodnih materijala: ljeti pamučne, a zimi vunene. Ne nosite elastične čarape ni čarape od sintetike koje se ne mogu iskuhavati (radi dezinfekcije). Koža treba isparavati pa su čarape od umjetnih vlakana nepogodne. Čarape treba mijenjati svaki dan. Izbjegavajte nošenje krpanih čarapa te čarapa koje imaju ušiven rub (net) jer to može napraviti žulj na nozi (natisak) zbog zadebljanog dijela čarape

Zadnja izmjena: 23.08.2019.