Međunarodni dan sestrinstva


Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta obilježavaju na dan 12. svibnja, u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva. Međunarodno vijeće medicinskih sestara, kao krovna svjetska sestrinska udruga u ovogodišnjoj temi vezanoj uz obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva, poziva na djelovanje sve medicinske sestre svijeta da se suoče s problemima koje donose kronična oboljenja.

U zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske hrvatsko sestrinstvo neizostavna je karika u lancu učinkovite zdravstvene zaštite, kako pojedinca tako i cijele zajednice.

Uloga medicinskih sestara i tehničara u RH prepoznata je i ona je sve vidljivija u svim segmentima razvoja i reorganizacije zdravstva RH. Posebno se vodi računa o izradi novih obrazovnih programa sestara i tehničara usklađenih s direktivama EU, gdje osobito valja istaknuti uvođenje sveučilišnog sestrinskog studija s mogućnošću nastavka obrazovanja na poslijediplomskim doktorskim studijima. Također, pozitivno su završeni pregovori s EU, te su gotovo sve sestre i tehničari zaposleni u zdravstvenom sustavu RH dobili automatsko priznavanje obrazovanja i time mogućnost rada u bilo kojoj zemlji EU; uvedena je specijalistička izobrazba, kao novina koja do sada nikada nije postojala u RH, a uvelike će pridonijeti poboljšanju kvalitete sestrinske skrbi za pacijente.

Izvor:
MZSS RH