Mikrobiota crijeva može pomoći u predviđanju pojave kolorektalnog karcinoma


Mikrobiota crijeva može pomoći u predviđanju pojave kolorektalnog karcinoma

Izgleda da se mikrobiota crijeva može koristiti za predviđanje pojave kolorektalnog karcinoma, drugog najčešćeg karcinoma u žena, a trećeg u muškaraca, ukazuje nova studija. Naime, ovo istraživanje je pronašlo vezu između raka debelog crijeva i promjena u mikrobioti crijeva koje ne ovise o prehrambenim navikama.

Smatra se da ovo otkriće otvara nove mogućnosti za razvoj neizvazivnih testova koji mogu predvidjeti nastanak raka debelog crijeva.

Jednako tako, otkrilo se da se u pacijenata s rakom debelog crijeva mogu naći određene vrste bakterija koje se obično nalaze u ustima i dišnim putevima. Pokazalo se da u oboljelih od raka debelog crijeva postoje više razine bakterije Fusobacterium nucleatum u crijevima nego kod zdravih osoba. Ova bakterija obično obitava u ustima, a kiselost drugih dijelova gastrointestinalnog trakta smatrana je fatalnom za nju.

Valja istaknuti, da veći broj oralnih bakterija obično putuje do crijeva kod pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva. Ova migracija može uzrokovati upalu u crijevu, što dovodi do nastanka tumora.

Izvor:
Nature Medicine

Link na izvor