Mogu li probiotici pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka?


Mogu li probiotici pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka?

Analiza 9 studija pokazala je da redovito konzumiranje probiotka, poput probiotika koji se mogu naći u nekim jogurtima ili u probiotičkim dodacima, može pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka.

Naime, pokazalo se da se u osoba koje su konzumirale probiotike u odnosu na osobe koje nisu konzumirale probiotike, sistolički krvni tlak snizio u prosjeku za 3,6 mm Hg, a dijastolički krvni tlak za 2,4 mm Hg.

Pozitivan učinak probiotika na krvni tlak bio je najveći u osoba koje su imale krvni tlak viši od 130/85 mm Hg.

Također, treba spomenuti da su probiotici koji su sadržavali više različitih vrsta "dobrih" bakterija bili uspješniji u snižavanju krvnog tlaka od probiotika koji su sadržavali samo jednu vrstu "dobrih" bakterija.

Svakako treba istaknuti da je duljina uzimanja probiotika također bitna za snižavanje krvnog tlaka, naime u osoba koje su konzumirale probiotike manje od dva mjeseca nije uočeno smanjenje krvnog tlaka.

Očito je da redovita konzumacija probiotika može biti dio zdravog načina života kako bi se snizio povišeni krvni tlak ili krvni tlak održao u zdravim granicama, ističu stručnjaci.

Probiotici se mogu naći u jogurtu, fermentiranom i kiselom mlijeku i siru, te probiotičkim dodacima.

Neke prethodne studije pokazale su da probiotici mogu sniziti razinu "lošeg" kolesterola, pomoći u kontroli razine šećera u krvi, te smanjiti inzulinsku rezistenciju.

Izvor:
Hypertension