Muškarci izloženi većem riziku od srčanog zastoja


Muškarci izloženi većem riziku od srčanog zastoja

Prema rezultatima nove studije, muškarci su izloženi značajno većem riziku od zastoja srčanog rada nego žene. Naime, pokazalo se da jedan od devet muškaraca doživi srčani zastoj (srčani arest) prije 70. godine života, dok u žena samo jedna od trideset žena doživi srčani zastoj.

Također, treba spomenuti da u dobi od 45 godina, životni rizik od iznenadne srčane smrti kod muškaraca iznosi 11 posto, a u žena samo 3 posto.

Inače, većina smrtnih slučajeva koja je povezana sa srčanim zastojem dešava se prije 70. godine života i mogla se spriječiti. U SAD-u svake godine od iznenadne srčane smrti umire oko 450.000 osoba, a muškarci su izloženi većem riziku jer se u njih srčana bolest javlja ranije nego u žena.

Glavni čimbenici rizika za srčani zastoj su pušenje, hipertenzija, povišeni kolesterol i dijabetes.

Također, treba spomenuti da velik broj ljudi brka srčani zastoj sa srčanim udarom kod kojeg dolazi do oštećenja dijela srca nakon prekinute opskrbe kisikom zbog blokirane koronarne arterije. Kod srčanog zastoja dolazi do naglog i potpunog prestanka rada srca s hemodinamskim kolapsom, koji će završiti smrću, ako se na vrijeme ne započne postupak oživljavanja.

Izvor:
Journal of the American Heart Association