Na Listu lijekova HZZO-a uvršteno 25 novih lijekova


Na Listu lijekova HZZO-a uvršteno 25 novih lijekova

Kao što je i prije nekoliko dana najavio ravnatelj Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tihomir Strizrep, Upravno vijeće HZZO-a odlučilo je danas na svoju Listu lijekova uvrstiti 25 novih lijekova, među kojima je njih 18 uvršteno na Osnovnu listu, a 7 na Dopunsku listu lijekova HZZO-a.

Među 18 lijekova na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a je i 5 za liječenje zloćudnih bolesti - metastatskog raka debelog crijeva, raka bubrega, raka dojke te za liječenje kronične mijeloične leukemije.Na listu posebno skupih lijekova dodano je 12 novih lijekova - za liječenje raka pluća, multiple skleroze, te tzv. biološki lijekovi za liječenje reumatoidnog i psorijatičnog artritisa te ankilozantnog spondilitisa. Također su uvrštena i dva lijeka za liječenje kroničnog hepatitisa B.

Među lijekovima koji su uvršteni na Osnovnu listu lijekova su oni za HIV infekcije, vlažne makularne degeneracije oka, hemolitičke bolesti i poremećaje spavanja te tri nova lijeka za liječenje povišenog očnog tlaka. Za četiri lijeka uvedene su nove indikacije, i to za lijekove za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) , rijetke bolesti Prader-Willyjeva sindroma, kroničnog hepatitisa B te raka prostate.

Novi lijekovi uvršteni na Dopunsku listu lijekova HZZO-a su lijekovi za liječenje srčanih bolesti, psorijaze, akni te povišenog očnog tlaka, uz pristupačne nadoplate.