Namirnice bogate vlaknima smanjuju rizik od smrti nakon srčanog udara


Namirnice bogate vlaknima smanjuju rizik od smrti nakon srčanog udara

Američko istraživanje pokazalo je da su osobe koje su nakon srčanog udara počele više konzumirati namirnice bogate vlaknima izložene manjem riziku od smrti.

Naime, za svako povećanje konzumacije vlakana u iznosu od 10 grama, rizik od smrti od bilo kojeg uzroka se smanjio za 15 posto. Konzumiranje vlakana iz cjelovitih žitarica bilo je povezano sa najmanjim rizikom, i to 28 posto manjim.

Preporučeni dnevni unos vlakana za žene je 25 grama, za muškarce 38 grama.

Očito je da se ne treba samo oslanjati na lijekove u smanjivanju budućih rizika, ističu stručnjaci.

Inače, od ranije je poznato da prehrana ima važnu ulogu u razvoju bolesti srca i krvnih žila.

U istraživanju je sudjelovalo 2.258 žena i 1.840 muškaraca koji su preživjeli srčani udar, a nikad nisu imali moždani udar.

Izvor:
BMJ