Namirnice bogate vlaknima smanjuju rizik od smrti nakon srčanog udara
![Namirnice bogate vlaknima smanjuju rizik od smrti nakon srčanog udara](/var/cybermed/storage/images/vijesti/namirnice_bogate_vlaknima_smanjuju_rizik_od_smrti_nakon_srcanog_udara/3534359-1-cro-HR/namirnice_bogate_vlaknima_smanjuju_rizik_od_smrti_nakon_srcanog_udara.jpg)
Američko istraživanje pokazalo je da su osobe koje su nakon srčanog udara počele više konzumirati namirnice bogate vlaknima izložene manjem riziku od smrti.
Naime, za svako povećanje konzumacije vlakana u iznosu od 10 grama, rizik od smrti od bilo kojeg uzroka se smanjio za 15 posto. Konzumiranje vlakana iz cjelovitih žitarica bilo je povezano sa najmanjim rizikom, i to 28 posto manjim.
Preporučeni dnevni unos vlakana za žene je 25 grama, za muškarce 38 grama.
Očito je da se ne treba samo oslanjati na lijekove u smanjivanju budućih rizika, ističu stručnjaci.
Inače, od ranije je poznato da prehrana ima važnu ulogu u razvoju bolesti srca i krvnih žila.
U istraživanju je sudjelovalo 2.258 žena i 1.840 muškaraca koji su preživjeli srčani udar, a nikad nisu imali moždani udar.
Izvor:
BMJ