Nedostatak seksualne aktivnosti kod starijih osoba povezan sa zdravstvenim problemima


Nedostatak seksualne aktivnosti kod starijih osoba povezan sa zdravstvenim problemima

Nedostatak seksualne aktivnosti i funkcije kod starijih odraslih osoba povezan je s lošijim zdravstvenim ishodima, uključujući rak i koronarnu srčanu bolest (CHD), ukazuje nova studija. Inače, obično, kako ljudi stare, tako gube i interes za seksualne aktivnosti.

Ovo istraživanje je pokazalo da muškarci koji imaju manje seksualnih odnosa i aktivnosti, u dobi od 50 i više godina, mogu imati za dvije trećine povećan rizik od razvoja ozbiljnih bolesti. Kod seksualno neaktivnih žena, taj je rizik bio 64 posto veći.

Postoji mnogo mehanizama koji mogu objasniti pozitivan učinak seksa na zdravlje. Prvo, tijekom spolnog odnosa tijelo oslobađa endorfine, koji su opioidni peptidi koji djeluju kao neurotransmiteri. Endorfini su hormoni "sreće" jer izazivaju osjećaj sreće i zadovoljstva.

Jednako tako, kad su u tijelu povišene razine endorfina, one postaju prirodne ubojice stanica raka. Cirkulirajuće razine endorfina mogu biti povezane s manjim rizikom od raka, pa čak i drugim patogenima, poput virusa i bakterija. Drugo, seks se smatra fizičkom aktivnošću i oblikom vježbanja, a zna se da tjelesna aktivnost ima blagotvoran učinak po zdravlje

Izvor:
Archives of Sexual Behavior