Neke djevojke precijenjuju zaštitu koju pruža cjepivo protiv HPV-a


Neke djevojke precijenjuju zaštitu koju pruža cjepivo protiv HPV-a

Prema rezultatima istraživanja provedenog u SAD-u na 339 djevojaka u dobi od 13 do 21 godinu, koje su se cijepile protiv HPV-a ( (humanog papillomavirusa) kako bi spriječile razvoj raka vrata maternice, njih 23,6 posto vjeruje da su manje izložene riziku od dobivanja spolno prenosivih bolesti nakon dobivanja cjepiva te da ne moraju prakticirati siguran seks. 

Što ukazuje da djevojke koje se cijepe protiv HPV-a, kao i njihove majke, trebaju bolju edukaciju o cjepivima i njihovim ograničenjima.

Inače postoje dva cjepiva protiv HPV-a (Cervarix – GlaxoSmithKline i Gardasil – Merck Sharpe & Dohme), koja sprječavaju trajne infekcije i nastanak pretkanceroze (CIN – cervikalna intraepitelna neoplazija) stoga i samog raka vrata maternice, kojeg uzrokuju dva najučestalija visokorizična tipa HPV-a, 16 i 18. Cjepivo Gardasil također pruža zaštitu i od nekih sojeva HPV-a koji uzrokuju genitalne bradavice.

No niti jedno od navedenih cjepiva ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti kao što su sifilis, gonoreja ili AIDS.

Također treba istaknuti da cjepiva protiv HPV-a mogu samo spriječiti infekciju HPV-om, no ne i liječiti.

HPV je najčešća spolno prenosiva infekcija u SAD-u, a više od polovice odraslih će biti izloženi virusu u nekom trenutku tijekom svog života.

Izvor:
Archives of Pediatric & Adolescent Medicine